UDSG 22-01-2021

Beste ouders,

Helaas is de Lock down weer verlengd. Zoals het er nu naar uit ziet zouden we op 8 februari weer mogen starten, maar de kans is ook nog aanwezig dat we tot de carnavalsvakantie dicht moeten blijven.
Voor het thuisonderwijs zijn wij verder gegaan op dezelfde manier als tijdens de eerste lockdown. Ondertussen blijven we ons verdiepen in programma’s en wetenschappelijke onderzoeken om het thuisonderwijs te blijven ontwikkelen. We proberen dingen uit, evalueren en als het bevalt voeren we dit schoolbreed in.  In deze Uit De School Geklapt leggen we uit hoe we de komende weken gaan werken.
 

Instructiefilmpjes:
De basis van ons onderwijs wordt gevormd door instructiefilmpjes. Dit is een bewuste keuze omdat dit veel voordelen biedt;
  • ouders zijn flexibel om het thuisonderwijs te combineren met hun eigen (thuis)werk,
  • niet ieder kind heeft een eigen computer nodig,
  • ouders die hun kind begeleiden horen op welke wijze de stof op school wordt aangeboden,
  • kinderen die de stof moeilijk vinden kunnen de uitleg terug kijken,
  • De kinderen hoeven niet de hele dag achter een beeldscherm te zitten.
In groep 3 geven we wel online les omdat de kinderen op school de hele dag een afwisseling hebben van korte instructies en korte verwerkingsmomenten. Dit is niet te vangen in instructiefilmpjes.
 
Contactmomenten:
Naast deze filmpjes hadden de leerkrachten contact met alle kinderen. Soms via de chat, soms via beeldbellen, soms individueel, soms in kleine groepjes. Het aantal contactmomenten is per kind verschillend afhankelijk van de begeleidingsbehoefte en de leeftijd van het kind.
De leerkrachten merkten dat zij behoefte hadden aan meer contactmomenten om beter zicht te krijgen op wat de kinderen doen. Zo waren er afgelopen week al meer online gesprekken met de klas of in groepjes om het gemaakte werk na te bespreken en werden er herhaalde instructies gegeven. Dit is de leerkrachten goed bevallen en dit blijven we doen. Om ervoor te zorgen dat het ook thuis haalbaar is dat de kinderen vaker online zijn, hebben alle groepen een vaste tijd gekregen waarop zij online afspraken kunnen maken. LET OP: dit wil niet zeggen dat uw kind(eren) iedere dag op dit tijdstip online les heeft. De leerkracht bepaalt welke kinderen hij/zij op welk moment wil zien. Dit communiceert de leerkracht zelf naar de betreffende groep. We hebben de onderstaande indeling gemaakt:
  • Groep 3               09.00 – 11.00 uur           
  • Groep 4 en 8:    09.00 – 10.00 uur
  • Groep 5:              10.00 – 11.00 uur
  • Groep 6 en 7:    11.00 – 12.00 uur
Deze tijden zijn bewust gekozen om zo min mogelijk broertjes en zusjes tegelijkertijd online te laten werken. Het is helaas niet te voorkomen dat er toch overlap is. Mocht u behoefte hebben aan een extra laptop thuis dan kunt u deze op school lenen. U kunt hiervoor een mail sturen naar meester Joost: joostb@willibrordusherveld.nl
 
U ziet dat de kleuters hier niet tussen staan. Zij zijn aan het uitproberen of het online werken in kleine groepjes haalbaar is, vooral voor u als ouder. Kleuters moeten nog geholpen worden met het opstarten van teams en het bedienen van de knoppen en wij willen u daarmee niet teveel belasten. Indien zij deze gesprekjes plannen zullen zij dit inplannen tussen 8:30 en 9:00 of na 12:00 uur.
 
Om het ook behapbaar te houden voor de leerkracht hebben we afgesproken dat er geen online contactmomenten zijn op de dag dat de leerkracht de noodopvang draait.
 
Naast deze contactmomenten kunnen de kinderen ook via de chat hun vragen blijven stellen.
 
Fides: zorg dat de rugzak op tijd leeg gemaakt wordt:
Ongeveer een jaar geleden hadden we de ouderavond over Fides. Er wordt regelmatig met de
kinderen in de groepen gesproken over Fides.  De symbolen kunnen voor de kinderen thuis ook helpend zijn tijdens deze periode. Wij sturen de symbolen nogmaals mee. Het oké/ojee laatje de sleutelbos en de ballon zijn voorbeelden van symbolen die de kinderen kunnen helpen bij het huiswerk. Weet u zelf niet meer wat het betekent? De kinderen kunnen het vast goed uitleggen!
 


Noodopvang:
Zoals al eerder aangekondigd verlenen wij noodopvang aan kinderen van ouders met een beroep in de vitale sector en aan kwetsbare kinderen. De aanmeldingen blijven binnen stromen. We hebben dus ook steeds meer leerkrachten nodig om de noodopvang te kunnen draaien. Wij vragen u dan ook om pas van de noodopvang gebruik te maken als het echt niet anders kan: als u echt geen hulp van anderen kunt vragen c.q. oppas kunt vinden.
Uiteindelijk regelen wij het, maar de leerkrachten kunnen die dag, zoals hierboven omschreven, niet
actief zijn voor de eigen groep. Vandaar dat wij dit nog een keer onder uw aandacht brengen.

Verjaardagen:
Deze week zijn jarig:
Sophie, Simon, Eymen, Linn, Sil en juf Nanine.
Hartelijk gefeliciteerd allemaal. Wij wensen jullie een super gezellige
verjaardag: maak er gewoon een super dag van!
 
Spreuk van de week:
‘Social Distancing: de uitdaging is om dicht bij jezelf te
blijven (Loesje)’
 
We beseffen dat dit een heel moeilijke tijd is voor iedereen, maar als we het samen doen dan gaan
we het redden!
 
Wij wensen jullie allemaal een heel fijn weekend!